Waarom kiezen voor kozijnen met HR++ glas of Triple Glas?
Wanneer u nieuwe kozijnen wilt plaatsen in uw woning krijgt u ook de vraag welk type glas u wilt. Wij informeren u graag over de reden waarom wij als AMPA standaard kiezen voor HR++ glas bij alle nieuwe kunststof kozijnen die wij plaatsen. Uiteraard bieden wij u ook de mogelijkheid voor het kiezen van Triple Glas of ook wel HR+++ glas genoemd.
AMPA kunststof kozijnen worden standaard geleverd met HR++ beglazing. Dit is isolatieglas waarmee u veel comfort en behaaglijkheid in huis haalt. Geen koudeval of tocht langs de ramen.
Hoe hoger de isolatie hoe duurder, maar op termijn verdient u dit weer terug door de lagere stookkosten. Ook is isolatieglas geluidwerend en inbraakwerend.
Gewoon isolatieglas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een ruimte van meestal 15 mm. Deze ruimte is gevuld met stilstaande droge lucht. Een metalen frame houdt de glasplaten van elkaar gescheiden en een kitrand houdt het geheel luchtdicht. Dit glas isoleert dubbel zo goed als enkel glas.
Dan bestaat er ook nog HR (HoogRendement) glas. Dit is dubbel glas met een metaalcoating wat de warmte reflecteert en daardoor een hogere isolatiewaarde heeft dan gewoon dubbel glas.
HR glas is momenteel vervangen door HR+ en HR++ glas. Deze glazen hebben een nog betere coating en HR++ is daarnaast gevuld met het edelgas Argon in plaats van droge lucht. Argon isoleert zo goed dat het raam zelfs aan de buitenzijde kan beslaan. De spouwdikte (ruimte tussen de glasplaten) is 15 mm dik.
HR+++ glas is driedubbel geïsoleerd glas. Dit type isoleert net zo goed als een geïsoleerde buitenmuur. Deze beglazing is wel dikker dan de standaard HR glazen.
ZHR++ glas heeft naast HR++ eigenschappen ook een een zonwerende coating. Hierdoor houdt u de zomerse warmte beter buiten.
Positieve eigenschappen van kozijnen met HR ++ glas
- minder warmteverlies, ook bij grotere raamoppervlakken (betere warmte-isolatie)
- meer comfort: geen koudezone aan het raam, grotere leefruimte, radiatoren niet noodzakelijk onder het raam, condensvorming beperkt zich tot een minimum
- minder stookkosten: minder gebruik van brandstoffen
- meer geluidsisolatie: vaak is wat extra geluidwering van buiten gewenst
- beperking van de UV-doorlatendheid; dat zorgt dat uw meubels en inrichting minder verbleken van kleuren en minder afbraak van kunststof materialen.
- werkt inbraakwerend (door het lawaai wat dubbelglas maakt bij breken).
Nadelige eigenschappen van kozijnen met HR ++ glas
- vooral bij oudere bouw: de condensatie die normaliter op het enkele glas zou plaatsvinden, vindt na het vervangen van de enkele beglazing door dubbelglas elders plaats, bijvoorbeeld bij een ongeïsoleerde buitenmuur of in koude hoeken (koudebruggen); in dit geval is ventilatie zeer belangrijk
- dubbelglas kan ook letterlijk enigszins isolerend werken, overdreven gesteld: je ziet de monden van de mensen buiten bewegen maar je hoort niets.
Hoe goed isoleert HR isolatieglas
De isolatiewaarde van hr isolatieglas wordt weergegeven met een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). Dit drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) doorgelaten wordt. Dit wordt uitgedrukt in W/m²K. (Wikipedia.nl)
Hoe lager het getal hoe beter de isolatie.